به نام تولید به کام دلالان
انتقاد فولادیها به موانع تولید و صادرات کم نیست، اما در این بین یکی از موارد بحثبرانگیز قیمتگذاری دستوری است. دخالت دولت در این عرصه باعث شده فعالان معدنی نتوانند آن طور که باید به سود مدنظر دست پیدا کنند..
با اینکه فعالان اقتصادی به طور مکرر بر فسادزا بودن قیمتگذاری دستوری تاکید و تصریح کردهاند که این مشکل باعث ایجاد رانت در اقتصاد شده، اما مسوولان نسبت به مکانیسم طبیعی عرضه و تقاضا بیتوجه هستند و گویا قرار هم نیست فعلا چنین مسالهای حل شود. امروز شاهدیم دولت از تولیدکنندگان میخواهد که تمامی کالاهای تولیدیشان را در بورس ارائه دهند و اگر خریدار نداشتند میتوانند آنها را صادر کنند. این در حالی است که در ایران تولید فولاد دو برابر نیاز داخلی بوده، اما وقتی قرار است همه تولید در بورس عرضه شود در واقع به معنی چوب حراج زدن به صنعت فولاد است. مساله این است که برای شفافسازی و اینکه در حق تولیدکنندگان اجحاف نشود باید حق انتخاب وجود داشته باشد که بدانند محصول تولیدی خود را کجا عرضه کنند.
تاثیر قیمتگذاری دستوری بر صنعت فولاد درباره تاثیر قیمتگذاری دستوری بر صنعت فولاد باید گفت که مهمترین موضوع این است که افرادی که صاحبنظر و دارای حق هستند از نظر قانونی باید تکلیف صنعت فولاد را مشخص کنند، اما شاهدیم که بازار فولاد یک بازار دولتی است. این در حالی است که طبق اصل ۴۴ قانون اساسی بازار باید توسط بخش خصوصی اداره شود و این بخش باید برای توسعه کشور برنامهریزی کند.
در این خصوص آرمان خالقی عضو هیاتمدیره خانه صنعت و معدن ایران با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری در گام نخست نماد آشکار و بارز مداخله فعال دولت در بازار است، گفته است: باید توجه کرد که دولت به چه ترتیب به بازار ورود میکند. اگر به انتهای هر زنجیرهای که در بخش تولید و عرضه وجود دارد، نگاه کنیم جای پای دولت را میبینیم و این جای پا خود را در قیمت تمامشده تکتک کالاها و خدمات نشان میدهد. خالقی خاطرنشان کرد: اگر برای مثال بخش معدن را بررسی کنیم خواهیم دید که دولت همه ساله مواد معدنی را با تعیین بهره مالکانه و حقوق دولتی شرکتهای معدنی قیمتگذاری میکند و معمولا نیز این تعیین قیمت دیر اتفاق میافتد و به اول سال تسری پیدا میکند که البته آن موضوع مجزایی است. اما مساله این است که تعیین بهره مالکانه و حقوق دولتی شرکتهای معدنی و افزایش هرساله اثر خود را روی قیمت تمامشده مواد معدنی خام نشان میدهد.
سرمایهگذاری مقرونبهصرفه نیست
با قطعی برق تولید فولاد کشور تحت تاثیر قرار میگیرد و قیمت میلگرد، تیرآهن و سایر محصولات فولادی پرفروش نیز دچار نوسان میشود. حالا در این بین با توجه به قیمتگذاری دستوری که وجود دارد برای بخش خصوصی دیگر مقرونبهصرفه نیست که در این حوزه سرمایهگذاری کند. در این رابطه عضو هیاتمدیره خانه صمت ادامه داد: این موضوع در تامین انرژی که شامل برق و سوخت واحدهاست نیز مجددا به چشم میخورد. عضو هیاتمدیره خانه صنعت و معدن ایران اظهار کرد: بخش دیگری از دخالت دولت در قیمتگذاری مداخله در قیمتگذاری حملونقل است. ردپای دولت در تمام آنچه در حوزه خدمات لجستیک وجود دارد نیز به چشم میخورد و بهرغم تمام افزایش هزینههایی که در این بخش وجود دارد دولت فشار میآورد و قیمت را در این بخش سرکوب میکند تا افزایش قیمت نداشته باشیم.
او تصریح کرد: از طرف دیگر به رشد و توسعه همین بخشها بیتوجه بوده و در مقاطع بلندمدت آنها را کاملا رها کرده و باعث بههمریختگیهایی شده که در نهایت این موضوع نیز نتیجه همین مداخلات بوده است. برای مثال در بخش مورد بررسی لجستیک رشد توان حملونقل کشور موضوعی بوده که کاملا رها شده و در نتیجه مطابق با نیاز کشور نبوده است. خالقی به طور مثال گفت: آنچه برای بخش معدن اهمیت دارد حملونقل ریلی است، اما شاهد توسعه مناسب در این بخش که زیرساختهای آن را باید دولت تامین کند نبودهایم و در نتیجه فشار این موضوع روی حملونقل زمینی، کامیون، تریلی و… وارد میشود.
قیمتگذاری دستوری به کام دلالان کارشناسان باور دارند که قیمتگذاری دستوری بیشتر به سود دلالان تمام میشود تا تولیدکننده! در واقع دخالت دولت در زنجیره باعث میشود که زمینه حضور واسطهها تا جایی فراهم شود که خود به عاملی تعیینکننده تبدیل شوند. فعالان فولادی باور دارند، قیمتگذاری دستوری در کنار بخشنامههای متعدد و تصمیمگیریهای لحظهای دولت همه باعث شده که فرصت برای حضور واسطهها مهیا شود. مساله این است که نحوه قیمتگذاری ثباتی ندارد؛ در نتیجه عرصه برای حضور دلالان فراهم است. این در حالی است که اگر روال قیمتگذاری براساس عرضه و تقاضا تعیین میشد و بورس کالا به شکل کامل ایفای نقش میکرد، بدون شک حضور واسطهها در بازار بسیار کمرنگتر از امروز بود. اما با توجه به اینکه دلالان بعد از بورس کالا نیز همچنان در بازار نفوذ دارند و باعث نوسان قیمتها میشوند، این موضوع مطرح میشود که اینها دلالهای خردهپا نیستند، بلکه بیشتر دلالان بزرگی هستند که در همه جا از جمله بورس و صدور بخشنامهها نفوذ دارند و نقشی تعیینکننده ایفا میکنند. در این شرایط، تولیدکننده احساس ثبات نمیکند. با توجه به اینکه قیمتگذاری زنجیره فولاد در بورس کالا بر مبنای فرمول خاصی است که بخشی از آن تحت تاثیر قیمتهای جهانی و بخشی هم از عوامل داخلی تبعیت میکند، کارشناسان باور دارند که قیمتگذاری دستوری در این زنجیره به سود تولیدکننده نبوده و مشکلاتی را به طور جدی ایجاد کرده است.
http://www.biroonit.ir/fullcontent/Persian/65139/%D8%A8%D9%87-%D9%86%D8%A7%D9%85-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D9%85-%D8%AF%D9%84%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86/
https://www.amsiran.com/52638/%D8%A8%D9%87-%D9%86%D8%A7%D9%85-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D9%85-%D8%AF%D9%84%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86/
من آرمان خالقی، قائم مقام دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت هستم.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دانش برروز در بحث معدن نداریم – صفحه اقتصاد 1402/05/19
آثار مثبت نامگذاری روز ۱۰ تیر ماه به عنوان «روز صنعت و معدن» – صفحه ی اقتصاد 1402/04/10
میز اقتصاد شبکه خبر – 18 خرداد 1402
لزوم تقویت روابط عمومی در صنعت غذا – اقتصاد سبز آنلاین 1402/02/13
تحقق نیافتن وعدههای دولت مردمی – عصر اقتصاد 1401/11/22
تمامی حقوق این وبسایت محفوظ و متعلق به مهندس آرمان خالقی می باشد و هرگونه نشر مطالب آن آزاد و منوط به ذکر مرجع است.